maandag 8 oktober 2012

Zeshonderd kilo ijzer uit 1895

De boekbinderspers die we bij het huis kregen was een flinke sta-in-de-weg. Wel een betrouwbare; vanwege zijn ongeveer 600 kilo's wordt ie niet zo makkelijk verzet om ergens anders in de weg te staan. Maar ja, hij is uit 1895, dus uit de tijd van de oude Roelants, en 'dus' moet ie in het huis blijven.
Met dit nummer kan in deze lijst het jaartal opgezocht worden
Samen met Erna hebben we bekeken of we er een leestafel van konden maken. Dat leverde een paar leuke ontwerpen op, maar te groot voor onze bibliotheek. Toen kwam het idee van de doolhofvloer. Als de pers terug zou komen in de bibliotheek mocht hij niet het pad blokkeren. Naar zolder kon hij ook al niet. We moesten een definitieve plek kiezen. Het viel niet mee, maar er bleek een logische plek te zijn: naast de deur. Het pad werd eromheen gelegd.
Nu hoefden we de pers alleen nog maar op zijn plaats te zetten. Even kwam het idee voorbij om dat te doen tijdens het afsluitende vloerlegfeestje, indachtig het adagium vele handen maken licht werk. Maar het leek ons toch beter om de specialist uit Valkenswaard erbij te halen.
Zelfs als je altijd zo sterk bent geweest als mijn papa, kom je wel eens voor een wie-niet-sterk-genoeg-is-moet-slim-zijn-opgave. Dus ook op dit vlak heeft hij ervaring. En dat bleek: met de juiste hulpmiddelen, rust en overleg stond onze fors uitgevallen deurstop na anderhalf uur op de juiste plek.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten