zondag 18 maart 2012

Uitgepakt

De vloer is uitgepakt. We hebben een kelder gekregen, een paar funderingen en veel hartverwarmende reacties. 


Overzicht van de opengemaakte vloer 

De balkjes bestaan uit meerdere stukken en steunen op gemetselde penantjes die in het zand staan. Zand dat overigens veel droger is dan verwacht. Het vochtprobleem zat echt in de vloer. Het blijkt houtgraniet of ook wel magnesietvloer te heten. Het spul trekt vocht aan en houdt het vast, zoveel is duidelijk. (klik hier voor het eerdere blog over die vloer.) Tel daar het gebrek aan ventilatie bij op en de doorweekte planken zijn geen verrassing meer. Die oude plankenvloer bestaat trouwens uit veel korte stukken. Waarom is niet duidelijk. Hij is hoe dan ook niet meer te redden, door en door rot door het vocht.
Ook de balkkoppen in de muur zijn rot en de gaten bieden nauwelijks ondersteuning. Vandaar de stutten die we inmiddels vervangen hebben door nieuwe. Een tijdelijke oplossing om te voorkomen dat het zaakje donderend naar beneden stort.
We hebben er een kelder bij.

Het is duidelijk een oude kolenkelder: de muren zijn net als de vloer zwartgeblakerd en we hebben zelfs een kooltje gevonden. Big shoppers vol puin hebben we afgevoerd (in onze eigen bus, want puin mag -o ironie- niet in een Irado-aanhanger). Wouter heeft geschrobd en gedweild. De plavuizen glanzen bijna.
Met moderne stenen is de toegang van binnen dichtgemetseld. Mogelijk was daar in 1990 een put voor de wateraansluiting gepland waar later toch vanaf is gezien. Buiten wijkt de natuurstenen plaat op de stoep ter hoogte van de kolenkelder in ieder geval af van de rest.

In rood de oude funderingen, mogelijk van het pand dat hier in de 17e eeuw stond. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten