De bibliotheekvloer

September 2012 legde Han Dorenbos samen met jonge parketteurs en meubelmakers een doolhofvloer in de oude boekwinkel van het Roelantspand. Als u alle blogberichtjes over de vloer wilt lezen, klik dan hier. Hieronder staat hoe het zo gekomen is.

We wilden graag een bijzondere vloer en kregen Han door als gouden tip. Na een eerste kennismaking zijn we samen gaan ontwerpen.
De eerste keuze die gemaakt moest worden:
a) Een rustige vloer met mooie vloerdelen zoals die er oorspronkelijk waarschijnlijk in gezeten heeft, óf
b) een nieuwe blikvanger toevoegen, voortbordurend op de combinatie van stijlen en kleine veranderingen in de loop van jaren.

We kozen voor het laatste en daarmee gingen we de brainstorm in. Via een blokkenpatroon, achthoeken, sterren, semi regular tessellations, Gaudi, Escher, Groninger Museum, en nog wat inspiratiebronnen kwamen we uit bij een doolhof. Daarna kwamen onder andere nog het kruiswoordraadsel en de zebra, maar het doolhof had ons in de ban.

Terwijl wij aan de slag gingen om een doolhof te ontwerpen met een pad dat langs alle bijzondere plekjes in de bibliotheek voert ...

... ging Han met stagiair Jacco aan de slag om de houtkeuze voor te bereiden,

en om een beeld te krijgen, heeft Wouter gefotoshopt

Later hebben we mbv het bord gekozen voor een andere houtcombinatie dan in de fotoshop, namelijk merbau-essen.


Na de voorbereidingen begint het: het leggen. De sfeer is dagenlang extatisch. Han heeft de elite van zijn oud-stagiaires en cursisten uitgenodigd. Langzaam groeit het doolhof, plankje voor plankje.

Op dag 1 bedenkt het team een ingenieus bestelsysteem: Op de ontwerptekening worden banen gemarkeerd. Elke plank in de baan krijgt zijn eigen briefje. Op de briefjes een code die staat voor vorm, kleur, lengte en baan. Op basis van de briefjes zaagt de zager van dienst. Hij pakt niet zomaar hout van de stapel. Elke plank wordt zorgvuldig gecontroleerd en qua tekening gematcht om vervolgens kakstrak' gezaagd te worden.

De vloer wordt minstens drie keer gelegd: om te passen -op de juiste plek-, om plaats te maken voor de lijm -naast de juiste plek, definitief in de lijm -op de juiste plek. Bijna altijd op de juiste plek. Bij zo'n ontwerp zijn foutjes onvermijdelijk blijkt. Ze worden er geduldig uitgehakt zonder dat het de pret drukt.

Het logo zorgt voor wat hoofdbrekens. Met de hand? Met mallen uit de cnc-frees? Uiteindelijk een combinatie van direct frezen en secuur handwerk. Dan de bogen rond de haard. Langs grote mallen wordt er gefreesd met een voor dit project ontwikkeld freesje: makkelijk te vervangen zodat er scherp gefreesd kan worden. Het parketteursfreesje is geboren.

Schuren en stoppen: waar normaal het stof van het schuren gebruikt kan worden voor het stoppen van de kleine tacker-gaatjes, kan dat met een tweekleurige vloer niet. Dus wordt er dedicated stof gemaakt van beide houtsoorten, waarna gaatje voor gaatje gestopt wordt met de goede kleur.

Tot slot de olie. En dat gaat zoals bij elke parketvloer: de olie haalt het beste van het hout naar boven. Hij wordt nog mooier dan ie al was en dan je ooit hebt durven dromen. Klaar om te verdwalen.


Zie hier een verkorte weergave van het leggen.


Han Dorenbos is niet alleen meester-parketteur, hij is ook doe-het-zelf-begeleider. Perfect om met heel veel plezier het beste uit jezelf en je budget te halen. Wij zijn echt superblij dat we hem hebben gevonden en willen dat graag met iedereen delen, dus zegt het voort, zegt het voort: Handorenbos.nl,  Handorenbos.nl!




Elk bijvoeglijk naamwoord, elke superlatief schiet tekort. Daarom: 

Dankjewel
Han Dorenbos, Saar Berks, Jacco Drost, Anke Kempen, Saskia Dekker-Dorresteijn, Saskia Rovers, Luuk de Wit, Anne de Lange, Theo van Atten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten